08 de febrer 2015

MOLTES GRÀCIES SAMUEL

Lamentablement no hi ha hagut sort i avui han trobat el cos sense vida del nostre amic i company Samuel Ruiz, accidentat fa dues setmanes en el riu Marañón, un afluent del riu Amazones prop de la frontera entre Perú i Equador.

Antropòleg de formació i amb una gran vocació de transformació social, Samuel va viure molts anys a l’Hospitalet i es va implicar en la vida associativa de la ciutat, constituint l’entitat cultural i solidària Promotora Nuevo Perú i sent un dels principals impulsors de la Casa Sense Fronteres. També es va comprometre políticament com una de les primeres persones d’origen peruà que es va afiliar a ICV de l’Hospitalet, juntament amb el seu germà Ronie, fa quasi una dècada.

En moments com aquests sempre es diu de la persona que ens deixa que era bona i tenia grans valors, però en aquest cas és plenament cert. Les seves motivacions eren un profund compromís social amb valors d’esquerres i de crítica a les injustícies, un treball incansable des de la base i una gran estimació per la seva cultura, pels seus amics i per la seva companya. Mai va deixar de lluitar perquè la seva associació i la Casa sense Fronteres mantinguessin els seus principis i d’atendre la crida contra de les desigualtats i a favor de la convivència.


El desembre vam parlar de la seva estada recent de vuit mesos a Perú, de març a novembre de 2014. Va anar il·lusionat a començar una producció d’agricultura ecològica a les terres del seu pare a la població d’Imaza, al nord del país. L’experiència agrícola va tenir les seves dificultats i, a més, el seu pare va morir quan viatjava per visitar-lo. Però Samuel va saber donar la volta a aquestes dificultats al seu estil: sumant-se a la campanya electoral de les municipals recolzant un dels candidats a l’alcaldia que va resultar escollit amb la seva col·laboració.

La il·lusió d’un nou projecte va aparèixer al seu rostre quan em va dir que el volien nomenar com a cap de Serveis Socials i Atenció a la Comunitat i que prendria possessió el passat 3 de gener per treballar els propers quatre anys. Em va encomanar la il·lusió quan em va demanar que organitzés una estada a Catalunya de l’alcalde amb alguns regidors per visitar experiències educatives en l’àmbit rural. També volia que aquest estiu viatgés fins a Imaza per avaluar la situació educativa de la seva població. Vaig acceptar les dues propostes i vam acordar que viatjaria a Perú aquest agost com a voluntari, fet que em feia molta il·lusió.

Samuel va tirar de la seva xarxa d’amics i amigues i va demanar col·laboració a molta més gent per desenvolupar el millor possible la seva nova feina. A uns quants ens havia citat a Imaza per donar-li un cop de ma, però sense cap dubte la cita més important era a l’abril, quan es casava amb Nancy a Perú i això el feia especialment feliç.

La penúltima notícia que tenim de Samuel en vida és la conversa per telèfon amb el seu cosí, on li va manifestar que era molt feliç amb la seva nova feina i que marxava correns per prendre un vaixell amb l'alcalde i altres regidors i familiars per presentar-se a algunes de les poblacions d’Imaza disperses per la riba del riu Marañón. La darrera notícia fou que, un cop enfonsada l'embarcació, ell va poder sortir nedant del riu, però hi va tornar per ajudar a alguns familiars que tenien dificultats per sortir. 

Potser va pensar que de nou podria superar totes les dificultats que se li posaven pel davant. Potser va pensar abans amb els altres que amb ell mateix, com sempre feia. Potser va pensar que no se l’emportaria el corrent del riu perquè tenia la força de la seva tenacitat. Però el riu de la vida se’l va endur.

José Maria Arguedas, escriptor peruà indigenista i autor de novel·les meravelloses com Los rios profundos o Todas las sangres, va escriure: “No sé bien a que llamas idealista y a qué poner los pies en el suelo”. Sense cap mena de dubte, Samuel era un idealista amb els peus a terra.


Als que seguim vius i, com en Samuel, tampoc sabem ben bé què vol dir ser idealista i què és posar els peus a terra, ara solament ens queda continuar nedant riu amunt amb els mateixos valors i la mateixa empenta que tenia el Samuel. Adéu company, adéu amic. La lluita continua.



MUCHAS GRACIAS SAMUEL

No ha habido suerte y hoy han encontrado el cuerpo sin vida de nuestro amigo y compañero Samuel Ruiz, accidentado hace dos semanas en el río Marañón, un afluente del río Amazonas, cerca de la frontera entre Perú y Ecuador.

Antropólogo de formación y con una gran vocación social y de transformación, Samuel vivió muchos años en l’Hospitalet y se implicó en su vida asociativa, creando la entidad cultural y solidaria Promotora Nuevo Perú y siendo uno de los principales impulsores de la Casa Sense Fronteres. También se comprometió políticamente, siendo uno de los primeros peruanos que se afilió a ICV de l’Hospitalet, junto a su hermano Ronie, de ello hace ya casi una década.

En momentos como este, siempre se dice de quien nos deja que era buena persona o que tenía grandes valores, pero en este caso es completamente cierto. Sus motivaciones eran un profundo compromiso social con valores de izquierdas y de crítica a las injusticias, un trabajo incansable desde la base y un gran amor por su cultura, sus amigos y su compañera. Nunca dejó de luchar porque la Promotora Nuevo Perú y la Casa Sense Fronteres mantuvieran sus principios ni de atender a la llamada contra las desigualdades y a favor de la convivencia.


En diciembre hablamos de su reciente estancia de ocho meses en Perú, de marzo a noviembre de 2014. Se fue muy ilusionado en comenzar una producción de agricultura ecológica en las tierras de su padre, en la población de Imaza. La experiencia tuvo sus dificultades y, además, su padre murió cuando iba a visitarlo. Sin embargo, Samuel supo darle la vuelta a las dificultades como hizo siempre: sumándose a la campaña electoral de las municipales apoyando a uno de los candidatos a la alcaldía, que al final fue elegido con su colaboración.

La ilusión de un nuevo proyecto se apreciaba en su rostro cuando me dijo que lo querían nombrar jefe de Servicios Sociales y Atención a la Comunidad, y que tomaría posesión el pasado 3 de enero para trabajar allí los próximos cuatro años. Me contagió su alegría cuando me pidió que organizara una estancia del alcalde y de algunos concejales de Imaza en Catalunya para conocer experiencias educativas en el ámbito rural. También me pidió que este verano viajara allí para evaluar la situación educativa de su población. Acepté las dos propuestas y acordamos yo que viajaría a Perú este agosto como voluntario, algo que también me ilusionaba mucho. 

Samuel tiró de su red de amigos y pidió colaboración a mucha gente para hacer lo mejor posible su nuevo trabajo. A algunos nos había citado en Imaza para echarle “una manito” pero sin duda, la cita más importante, era el próximo mes de abril, cuando se casaba con Nancy en Perú, algo que lo hacía especialmente feliz.

La penúltima noticia que tenemos de Samuel en vida es la conversación por teléfono con su primo. En ella le dijo que era muy feliz con su nuevo trabajo y que se iba corriendo para tomar un barco con el alcalde y otros concejales para presentarse en algunas poblaciones de Imaza dispersas por la orilla del río Marañón. La última noticia fue que, una vez hundida la barca, él pudo salir nadando del río, pero regresó para ayudar a algunos familiares que no podían salir.

Quizá pensó que, de nuevo, podría superar todos los retos que se le ponían por delante, quizá pensó antes en los demás que en él mismo, como siempre hacía. Quizá pensó que a él no se lo llevaría la corriente porque le acompañaba la fuerza de su tesón… Aunque el río de la vida, al final, se lo llevó.

José María Arguedas, escritor peruano indigenista y autor de novelas maravillosas como Los ríos profundos o Todas las sangres, escribió: No sé bien a qué llamas idealista y a qué ‘poner los pies en el suelo… “. Sin ninguna duda, Samuel era un idealista con los pies en el suelo. 

A los que seguimos vivos y, como Samuel, tampoco sabemos bien qué es ser idealista y qué es poner los pies en el suelo, ahora sólo nos queda continuar nadando río arriba con los mismos valores y el mismo empuje que él tenía. Adiós compañero, adiós amigo. La lucha continúa.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.