27 de juliol 2014

LES SEGONES OPORTUNITATS



A tothom ens cal al llarg de la nostra vida una segona oportunitat, sigui en el terreny dels estudis, de la feina, del compromís polític i també en el personal.

Hi ha joves que necessiten aquesta segona oportunitat per retornar al sistema educatiu tot just en un moment dificil, en la seva adolescència prematurament frustada per un fracàs en la graduació de l'Educació Secundària.

Ben segur que el fracàs no és d'ells sinó del sistema educatiu que no ha tingut l'habilitat d'adaptar-se a les seves necessitats, però són ells els que pateixen les conseqüències.

Per això des de la regidoria m'he compromès a fons per fer realitat una escola de segona oportunitat a l'Hospitalet, a l'emblemàtic edifici de l'antiga oficina de Correus. Per explicar-vos una mica el projecte adjunto el discurs que vaig fer dilluns passat en l'acte de persentació pública del projecte:

"Bon dia a tothom. És una satisfacció enorme compartir avui amb vosaltres una molt bona notícia per a l’Hospitalet. El conveni que avui formalitzem la Diputació i l’Ajuntament és un fet de suma importància per que possibilitarà que es posi en marxar un nou servei educatiu a la nostra ciutat. Aquest conveni també és la visualització de l’aposta decidida que des del municipalisme fem per l’educació a les nostres ciutats que en definitiva és una aposta per l’educació del nostre país, una peça clau pel seu futur.

Aquesta voluntat no és casual, no és cap caprici. Els ajuntaments som l’administració més propera a la ciutadania i com a tal la que detecta millor les necessitats i pot articular de forma més eficient i eficaç les solucions. Aquesta proximitat i coneixement també converteix als ajuntaments en generador i vertebrador de relacions i aliances, entre institucions, centres educatius, associacions... El projecte que avui ens reuneix és una prova de la fortalesa d’aquestes aliances que tenen com a molts bons exemples les nombroses actuacions dels Plans Educatius d’Entorn o les experiències d’Aprenentatge Serveis que a la nostra ciutat ja són més de 70.

Aquestes raons i moltes d‘altres que avui no tenim temps de detallar són la raó per la que els municipis són una peça clau en el sistema educatiu i com a tal han de tenir un paper protagonista en la planificació i gestió del mateix. Malauradament les darreres reformes, tant educatives com la LOMCE o de competències municipals com la LRSAL van precisament en sentit contrari i ho hem de continuar denunciant.

El projecte d’escola de segona oportunitat que possibilitarà la remodelació de l’edifici de la Pl. del Repartidor té al meu entendre dues característiques que voldria destacar.

La primera és que serà un servei que s’adreçarà a un dels aspectes més feble del nostre sistema educatiu: l’atenció als joves que per diferents motius no aconsegueixen graduar a l’Educació Secundària.

Malgrat que a la ciutat hem pujat nou punts el percentatge d’alumnes graduats a 4t. de l’ESO en set cursos (del 70 al 79%), encara són masses els joves que no graduen o que abandonen prematurament els seus estudis, que es desvinculen del sistema educatiu i es troben amb 17, 18 o 20 anys sense feina i sense perspectives.

Per aquest joves cal articular opcions de retorn a la formació, de segones oportunitats que els ajudin en el seu present i el seu futur. En definitiva parlem d’igualtat d’oportunitats, de contrarestar els handicaps que molts joves per raons socials, econòmiques o culturals tenen.
Aquest és el veritable sentit del conveni que signem. Fer possible una nova opció per aquest joves.

La segona característica d’aquest projecte és la coresponsabilitat, entre administracions i amb iniciatives socials, amb el tercer sector.

El projecte que estem posant en marxa és possible per què entre tots ho estem fem possible. El Departament d’Ensenyament impulsant aquesta experiència pilot, la Diputació i la Fundació La Caixa contribuint al finançament de l’adequació de l’equipament, l’Ajuntament cedint l’edifici, col·laborant en les obres i donant suport total des del punt de vista educatiu i la peça clau: la Fundació El llindar assumint el repte de gestionar-ho i replicant les seves positives experiències i creant un magnífic projecte. Un projecte del que tenim plenes garanties pels 7 anys de col·laboració positiva amb el Llindar en projectes d’adaptació curricular que han portat a l’èxit escolar a molts joves de l’Hospitalet a través del Pla Educatiu d’Entorn. Un projecte que des de que va caure a la taula de la regidoria no hem parat de batallar per a que sigui possible amb la implicació de tothom. Ha costat però veus Begonya com finalment l’hem fet possible?

En definitiva una important inversió per l’educació en el punt més feble del sistema educatiu, per la població més vulnerable. Un nou recurs pels joves del tot necessari que és possible gràcies a l’esforç de tots, fet realitat tot fent xarxa. Aquest és el camí.

Moltes gràcies"

L’Harmonia, 21 de juliol 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.