23 de febrer 2014

LA PAH FA CAMÍ

Aquesta passada setmana han coincidit dos aniversaris. Un d'històric que ens porta a la foscor del franquisme, el 75 aniversari de la mort d'Antonio Machado, i un altre de més recent que ens recorda les foscors de la nostra actual democràcia que han tingut com a conseqüència el naixement de la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques, ara fa 5 anys.

Antonio Machado fou expulsat de la vida per una de les dues Espanyes i va morir amb la pena de l'exili a Colliure, tot just acabada la guerra civil. Ben segur que avui ell i la seva memòria estaran ben intranquil.les veient com els hereus d'aquella Espanya, aprofitant aquest aniversari, presenten mocions en alguns ajuntaments catalans reivindicant la seva poesia, solament pel fet de ser espanyola i oblidant que era una poesia compromesa amb els valors de les esquerres i de la democràcia republicana. 

Un dels poemes més recordats d'Antonio Machado és aquell que ens diu que cal caminar sempre endavant, que la vida és el camí i que el compromís de l'ésser humà és construir camins encara que després desapareguin les petjades. Al Parc de la Marquesa es manté en bon estat un caligrama d'aquest poema fet pel Consell de Nois i Noies de l'Hospitalet ara fa sis anys. Els joves de la ciutat van voler retre un homenatge al poeta i a totes aquelles persones que segueixen caminant pels seus ideals.
Aquest és el cas de la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques, nascuda per l'impuls de sis persones i que avui integra a milers d'activistes que caminen molts quilòmetres diaris per reivindicar el dret a un habitatge digne i adequat que consagra l'article 47 de la Constitució Espanyola i que els diversos governs no han pogut preservar davant dels abusos d'especuladors i de banquers.



La PAH ha fet molt camí aquests cinc anys. S'han aturat més d'un miler de desnonaments, han aconseguit el reallotjament de més d'un miler de persones i han ocupat una vintena d'edificis on ara hi viuen famílies a les que ni la Constitució ni els governs han aconseguit salvar de l'ambició dels seus creditors.

La PAH s'ha estès per tot el territori i ha creat més de dues-centes plataformes locals, com és el cas de l'activa plataforma de l'Hospitalet que no atura les seves accions quasi diàries per recordar als bancs i les caixes els compromisos de dacions en pagament o de lloguer social que exigeixen per complir el dret a l'habitatge digne i adequat de les famílies a les que representen.  


A cada ocupació d'oficina bancària ens recorden que qui sembra la misèria recull la ràbia i qui fa possible una societat injusta és el que veritablement crea violència. També ens recorden que amb els milers de milions públics pagats amb els nostres impostos s'han rescatats bancs que han especulat amb l'habitatge durant dècades i han indemnitzat milionàriament als seus directius. Són els mateixos bancs que ara neguen el crèdit a les petites empreses i que no perdonen els deutes a les famílies sense recursos que no poden pagar les seves hipoteques.

També és destacable el fet que la PAH ha aconseguit la complicitat de 66 ajuntaments amb l'aprovació de la seva moció que proposa multar als bancs que mantinguin habitatges buits, tot fent cumplir la llei d'habitatge de Catalunya, tant criticada en el seu moment per la dreta catalana i espanyola i ridiculitzada pels  mitjans de comunicació conservadors.

Des d'ICV seguirem compromesos amb aquesta defensa de l'habitatge digne que lidera la PAH. Dins del govern municipal intentarem posar al servei de les famílies de la ciutat els instruments necessaris per evitar els desnonaments i paliar les seves conseqüències. Com a organització política ens hem posat al servei de la Plataforma, sense cercar protagonismes, però sense deixar passar cap ocasió per difondre els seus objectius i la seva acció.

Felicitats a la PAH pels seus cinc anys de camí, perquè, malgrat els intents de la dreta espanyola de criminalitzar les seves accions, ja ha guanyat el respecte del conjunt de la ciutadania per la seva causa, per la seva digne lluita per un habitatge digne. 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.