16 de febrer 2014

CONVIVÈNCIA I ÈXIT EDUCATIU

Ahir vaig participar, conjuntament amb un centenar d'educadors i famílies, a les cinquenes jornades Convivència i Èxit Educatiu a l'Hospitalet organitzades per la Regidoria d'Educació. En aquesta ocasió vam reflexionar sobre el clima relacional a l’aula en l’era de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) i sobre l'ús i abús de les xarxes socials. 
              
Membres de les comunitats educatives de les escoles Gornal i Frederic Mistral, dels instituts Eduard Fontseré i Europa van explicar les seves bones pràctiques i la Dra. Rosario Ortega, catedràtica de psicologia de la Universitat de Córdoba va posar el marc teòric i d'investigació científica a la jornada.

El matí va deixar molts bons moments de reflexió però m'agradaria destacar quan en Jordi Ibáñez, director de l'institut Eduard Fontseré a les darreres diapositives del seu power point ens va tornar a recordar que la principal missió de l'escola és l'extensió dels valors de ciutadania, formar joves crítics que siguin capaços de tenir una altra mirada del món per transformar-lo, joves que mirin la vida des de diversos punts de vista. Aquesta és la seva darrera diapositiva.
Un altre moment a destacar fou quan la professora Ortega ens va recordar la dificultat que els educadors tenen a l'era de les TIC: la majoria de nosaltres (mestres, pares, mares...) que som immigrants digitals estem educant a infants i joves que són nadius digitals. Aquesta escletxa digital ens pot fer perdre l'autoritat educativa.
Us adjunto la benvinguda i l'agraïment que vaig donar als participants a la taula d'inauguració de les jornades:

"Bon dia a tothom i benvinguts aquest matí de dissabte al Centre Cultural Bellvitge, al que aprofito per agrair la seva col·laboració en la realització d’aquestes jornades.

Vull donar també la benvinguda i agrair la participació de la ponent que avui ens acompanya, la Dra. Rosario Ortega. Rosario, bienvenida y muchas gracias por haber podido hacer un hueco en tu agenda para poder acompañarnos hoy y ayudarnos en los debates y reflexiones.

Avui celebrem ja les V Jornades sobre Convivència i Èxit educatiu. Són ja cinc anys organitzant aquesta trobada però són uns quants més de vida del projecte. La idea d’organitzar una trobada on poder intercanviar experiències i reflexionar de forma conjunta va sorgir després de portar uns quants cursos treballant el tema de la convivència als nostres centres.

Arribar a la cinquena edició i el fet que tots decidim dedicar un dissabte, un espai fora del nostre horari laboral habitual a trobar-nos, és la millor prova de la utilitat que tenen les jornades i l’Observatori pels centres, però també per a la ciutat i sobretot pels infants i els joves, especialment per aquells amb majors necessitats educatives.

Aquest any hem escollit com a tema de les Jornades “El clima relacional a l’aula en l’era de les TIC. Ús i abús de les xarxes socials”.

La societat està canviant. No estem vivim una època de canvi, estem vivim un canvi d’època. Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, les TIC, estant sent un dels elements que esta propiciant i accelerant aquest canvi. Les possibilitats que ofereix són encara inimaginables, però els perills també.

Tenim davant un repte que pot significar una salt important de millora si són capaços de gestionar-ho correctament. En aquest repte tenim oportunitats i amenaces. La principal oportunitat és la nostra voluntat, una prova d’això és la vostra presència avui aquí per reflexionar i debatre per millorar.

Però també existeixen les amenaces, i no són poques. Estem patint des de fa uns anys unes greus retallades en els recursos a l’educació. Un decreixement dels recursos que no ajuden a entomar els reptes plantejats en les millors condicions. No entraré a descriure que significa això pels centres, l’alumnat i les famílies, ho sabeu tant be com jo.

Ara s’afegeix una bateria de lleis com la LOMCE o la LRSAL totalment involutives i que dificulten la feina, l’educació en el nostre cas. Hem de lluitar en contra d’elles, ho hem fet i ho seguirem fent. Però també és un bon moment per enfortir-nos. Per anar plegats i treballar plegats. Nosaltres ho estem fent amb projecte com aquest de treballar per la convivència als centres.

Sigui com sigui, el que no podem fer és baixar la guàrdia i resignar-nos. Hi ha molt en joc, el present i el futur dels nostres infants que és el present i futur de la nostra comunitat. Una comunitat que viu un seriós risc de fragmentar-se al reduir-se de forma dràstica els recursos que afavoreixen l’equitat i la igualtat d’oportunitats. Un fet que ataca a tots però molt directament als sectors més febles. Estan mercantilitzant l’educació, la mateixa LOMCE ja no parla de dret a l’educació, parla del “servei d’educació”. Un petit matís que porta una gran càrrega ideològica: qui tingui capacitat econòmica podrà accedir a serveis de qualitat. Ho dicta el mercat.

Aquesta és l’antítesi del nostre plantejament. Un plantejament basat en l’equitat i la igualtat d’oportunitats per a tothom. Els Plans Educatius d’Entorn, la xarxa de bressols, l’Escola de Música Centre de les Arts, els projectes d’Aprenentatge Servei són alguns dels exemples del nostre model.

La nostra excel·lència no és un principi segregador. La nostra excel·lència es que tothom arribi al final del procés educatiu amb èxit. Com diu sovint Marina, el talent, l’excel·lència no ha de ser el principi sinó el final de l’educació.

Per tot això, us vull manifestar el nostre agraïment per la tasca que esteu fent dia rere dia, sovint amb pocs recursos per les necessitats que us trobeu i que supliu amb el vostres esforç i compromís.

Per tot això, en aquest context que vivim i en el marc d’aquesta 5a jornada, hem volgut, com Ajuntament, fer públic un cop més el nostre compromís amb l’educació. Ho hem fet a través d’una “carta oberta” que teniu a les vostres carpetes i en la que hem volgut exposar les raons que fan que prenguem aquest compromís i per tant, la priorització de l’educació per part d’aquest l’Ajuntament. Volem, parafrasejant a un pensador i activista italià, davant el pessimisme de la realitat, posar l’optimisme de la voluntat.

Res més, simplement desitjar-vos a tots i totes una profitosa jornada.



Moltes gràcies"






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.