17 de febrer 2013


PRESENTACIÓ PLA D'ACTUACIÓ MUNICIPAL A L'AUDITORI BARRADAS
16 de febrer de 2013

Bon dia a totes i a tots, companys i companyes del teixit associatiu de la ciutat, del govern municipal i ciutadans i ciutadanes de l’Hospitalet que participeu a títol personal.
En primer lloc manifestar la satisfacció de retrobar-nos en aquest Barradas renovat, una de les seus principals de la cultura i del debat de la nostra ciutat. I satisfacció també per retrobar-nos en un acte que certifica que l’acord polític que fou signat el 2011 pels tres partits que donem suport al govern (ICV, EUiA i PSC) continua ben viu i avui es referma amb la coherent translació d’aquell acord en un pla d’actuació municipal fins el 2015 i d’un pressupost que concreta les prioritats del govern municipal en accions pel 2013.
Malgrat el context de duríssima crisi econòmica provocada per especuladors i corruptes d’arreu del món, i també del país, que han portat al límit les seves ambicions personals trepitjant drets de ciutadania. Malgrat els moments d’incertesa econòmica, social, nacional i política que vivim. I malgrat les deslleialtats d’altres governs envers els municipis, el govern municipal de l’Hospitalet hem volgut mantenir el nostre full de ruta que es concreta en el Pla d’Actuació Municipal i aquest alhora es concretarà cada any en els seus pressupostos, el veritable termòmetre que confirma les prioritats d’un govern. Un fet que tant com a membre del govern i com a president d’Iniciativa valoro molt positivament.
Mantenim, doncs, els tres objectius principals, un de fons i dos de mètode. L’objectiu principal és blindar els serveis públics i l’estat del benestar amb una clara aposta per l’Educació, pel serveis socials, per la convivència, per l’ocupació, per la cultura i per l’esport.
I ho volem fer amb dues condicions: amb una administració sense despeses supèrflues, amb austeritat ben entesa i amb la major eficàcia possible, amb reducció de personal eventual, de càrrecs de confiança i alhora amb el reconeixement del bon treball de la funció pública, dels treballadors i treballadores municipals.
I volem fer-ho també amb els instruments de participació ciutadana adients pels nous temps. Temps en els que la ciutadania i els governs han de codirigir, han de sentir-se coresponsables tant del dia a dia com del futur de la seva ciutat.
I com deia abans, cal afirmar que aquest govern, malgrat la situació política, el context econòmic i el maltractament i els incompliments que pateix d’altres administracions no ha caigut en la temptació d’abaixar els braços i aplicar mimèticament les retallades que d’altres governs han fet en el més sagrat: en l’educació, els serveis socials, en la salut o en l’ocupació. En tots aquests casos hem fet l’esforç d’incrementar moltíssim els recursos municipals precisament per compensar les davallades dels governs de la Generalitat, de la Diputació o de l’Estat. Però evidentment també cal reconèixer que en alguns casos no hem pogut cobrir al 100% aquestes davallades, perquè cal dir que especialment en polítiques educatives i d’ocupació, les davallades de la Generalitat i l’Estat envers l’Hospitalet han estat milionàries.
L’Hospitalet és diferent, si, és cert, i aquesta vegada, com la gran majoria de vegades, és diferent per bé, en positiu. Fem polítiques diferents perquè tenim un govern diferent amb valors d’esquerres i perquè tenim una ciutadania que sap que els drets conquerits durant tants anys de lluites no es poden perdre, una ciutadania que no ho permetrà. I per acreditar aquest fet diferencial de ciutadania i de govern citaré alguns exemples, tan sols cinc dels molts que podeu trobar en el Pla d’Actuació i en el pressupost del 2013, exemples que estic convençut que també els trobarem en els futurs pressupostos del 2014 i 2015, i més enllà, si així ho decideix la ciutadania.
Un primer exemple en el camp dels serveis socials: Malgrat la davallada de finançament per part de l’Estat i de la Generalitat als Serveis Socials municipals per atenció a famílies i dependència, el nostre pressupost de Serveis Socials pel 2013 s’ha incrementat en mig milió d’euros, bàsicament en ajuts a famílies en beques alimentàries, escolarització i ajuts al lloguer. En un context en el que la Generalitat ha reduït les beques menjador de la ciutat en 100.000€ pel present curs i per segon any consecutiu no ha convocat les beques adreçades a les famílies sense recursos per l’escolarització d’infants de 0-3 a les escoles bressols, malgrat això, el pressupost que gestiona per suplementar aquests ajuts la companya de govern Dolors Fernández, enguany està preparat per quadruplicar-se i passar de 200 a 800.000€, si és necessari. I malauradament creiem que ho serà.
Un segon exemple en el camp de les polítiques educatives: Malgrat la reducció del 62% del finançament de l’escola municipal de Música Centre de les Arts que juga avui a l’Hospitalet un paper clau en la cohesió social i en la democratització de l’accés als aprenentatges artístics que sempre havien estat privilegi de les elits culturals i econòmiques del país, el seu pressupost ha augmentat lleugerament i els seus alumnes ja superen els 1.300. Malgrat la reducció del 52% del finançament de la Generalitat a les bressols municipals que han provocat el tancament de serveis arreu del país, aquest curs a l’Hospitalet hem increment 23 places municipals i hem congelat els preus a les famílies, per tal de no convertir en inaccessible un servei fonamental per a més de 1.500 famílies de la ciutat. Malgrat la renúncia de la Generalitat i de l’Estat a finançar els programes educatius de cohesió social, el pressupost municipal ha blindat els plans educatius d’entorn perquè sabem que aquest programa ens ha ajudat a millorar l’èxit educatiu i ha contribuït al fet que els els graduats d’ESO hagin passat del 70 al 75% i els aprovats de Primària del 73 al 90% en tan sols 5 cursos. Xifres que, no ho dubteu, aspirem a superar malgrat les polítiques d’altres. Nosaltres cerquem l'èxit escolar i l'excel·lència, però no volem una excel·lència com la que proposa el ministre, un principi segregador que deixa alumnes pel camí. El nostre concepte d'excel·lència és que tots els alumnes arribin al final del procés educatiu amb igualtat d'oportunitats.
Tercer exemple: l’aposta pels joves i per la cultura en un temps difícil, especialment per a ells, amb un 53% d’atur i clares perspectives d’emigració. Malgrat la soledat en el finançament en el que ens ha deixat la Generalitat, han vist o veuran properament la llum quatre centres que aposten pels joves, per la cultura, pel lleure i per les noves tecnologies i l’ocupació, centres desitjats i reivindicats des de fa dècades pel moviment veïnal i el teixit associatiu: el Centre Ana Diaz Rico situat als Blocs Florida ja en funcionament, Torre Barrina a Collblanc, apunt d’estrenar-se i els nous equipaments del Cinema Romero a la Torrassa i de Gornal Activa, previstos pel 2014.
Quart exemple: el manteniment de la cooperació i la solidaritat internacional. Malgrat l’oblit i el desmantellament de les polítiques de cooperació per quasi tots els governs, l’Hospitalet ha mantingut el pressupost perquè seguim creient que la solidaritat és la tendresa dels pobles i és la nostra humil resposta a les injustes regles del joc econòmic mundial que fa que els pobles que no han conegut un altre estadi que el de la permanent crisi i la desigualtat absoluta, avui encara pateixin aquesta crisi amb més cruesa. Clars exemples serien el poble Saharaui o molts dels països africans amb els que l’Hospitalet no ha deixat de mostrar la seva solidaritat des de fa més de 20 anys.
I darrer exemple, el cinquè: el de la participació ciutadana. En moments de tempesta, de decepció, de desil·lusió, fins i tot de crispació seria fàcil pensar que hauríem de fugir de la participació ciutadana.  Però precisament en aquests moments i precisament perquè tenim aquest context, és més necessari que mai descentralitzar la participació ciutadana i crear els sis nous consells de districte que canalitzaran la participació del dia a dia de la ciutat. Neguits, problemes, solucions i propostes tindran el seu canal en els nous consells de districte, una vella reivindicació de la nostra formació política que finalment veurà la llum en poques setmanes. I també avui és més necessària que mai la participació que aixeca la mirada, amb processos de construcció de futur col·lectiu com el que avui comencem, precisament per recuperar la il·lusió que alguns ens volem prendre a cop de retrocessos socials i d’allaus farcits de males notícies. I fer-ho redactant un projecte estratègic de ciutatque cerqui una nova transformació de l'Hospitalet en la que per primer cop no estigui basada en l'urbanisme i la construcció d'habitatges, sinó amb la cultura, l'educació, la investigació, l'esport i l'economia verda com a veritables protagonistes del canvi de model de la ciutat.
Acabo ja dient que, sincerament, crec que malgrat les errades que, per suposat tenim i tindrem els  governs municipals, sóm un instrument útil per defensar-nos de les polítiques ultraneolliberals dels governs que, precisament per aquest motiu, es volen carregar les competències municipals o buidar-les de recursos. La coherència ens marca el camí en el que intentem, des del noble exercici de la política, transformar la ciutat, blindar-nos col·lectivament dels efectes de la perversa crisi i no retrocedir en els drets conquerits per tantes lluites. Moltes pancartes a escoles, als centres de salut i altres serveis de la ciutat, escrites, per cert, per molts de vosaltres, ens ho recorden a diari. En una d’elles, a l’escola Frederic Mistral, en un acte el passat desembre vaig llegir una frase que deia més o menys així: “Si us sembla cara l’Educació, no sabeu prou el cost de la ignorància”. Jo avui vull ampliar la frase per posar també en valor el treball dels meus companys i companyes de l’àrea de Serveis a les Persones que tinc la responsabilitat de presidir: “Si us sembla cara l’educació, la cultura, l’esport o les polítiques de joventut no pregunteu el preu d’una societat ignorant, inculta, sedentària i sense joves.”
Moltes gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.