23 de febrer 2013

DOTZE REGALS DE M. ANGEL SANTOS GUERRA PER A LA COMUNITAT EDUCATIVA DE L'HOSPITALET

Avui he participat a la IV Jornada de Convivència i Èxit educatiu organitzada a l'Hospitalet amb la participació d'un centenar de mestres, pares, mares i professionals de l'Educació de la ciutat. La veritat és que ha estat un plaer conèixer les experiències de les escoles i, molt especialment, escoltar la conferència del professor de la Universitat de Màlaga, Miguel Angel Santos Guerra.

He aprés molt i, a més, m'he endut a casa molts regals en forma d'idees, en forma de magnífiques frases amb les que Santos Guerra ha tingut el detall d'obsequiar-nos aquest matí de dissabte. He apuntat dotze d'elles i les vull compartir amb vosaltres:

1. El principal objectiu de l'educació és la construcció de ciutadans i ciutadanes, no pas de clients i, molt menys, de súbdits.

2. El soroll del que som impedeix als alumnes escoltar el que diem. L'exemple i els valors personals són més importants que el nostre missatge. Eduquem com som.

3. No hi ha educació sense ètica i sense valors. Sense ètica pot haver intel·ligència, fins i tot una bona instrucció, però mai educació.

4. El sentit etimològic de la paraula autoritat és "fer créixer". L'autoritat que volem pels nostres mestres és aquella que fa créixer els seus alumnes.

5. La finalitat de l'educació és compartir no competir. Malgrat això, l'obsessió de la LOMCE és intentar escriure la paraula competir a cada paràgraf.

6. L'escola s'ha de moure especialment en el terreny de l'afectivitat i no solament en el del coneixement. Els infants i els joves tenen una millor educació si connecten afectivament amb els seus mestres.

7. L'escola ha de ser una institució contrahegemònica. Un dels seus principals objectius ha de ser crear persones amb capacitat crítica, una virtut absolutament necessària com a resposta a l'hegemònic pensament únic actual, el neolliberal.

8. La participació és un dret i un deure dels nostres infants i joves i del conjunt de la ciutadania. Mai pot ser la concessió d'una institució.

9. És fàcil trobar defectes, però el més difícil i alhora el més necessari és trobar les virtuts de cadascú.

10. Sovint cerquem tresors ben lluny i no sabem que els tresors més valuosos estan ben aprop de nosaltres.

11. L'educació no és una forma de guanyar-se la vida, sinó una forma de guanyar la vida dels altres.

12. Malgrat totes les dificultats, malgrat les retallades, malgrat les lleis com la LOMCE, tot està a les nostres mans, l'educació està a les nostres mans. Solament pot guanyar qui lluita contracorrent. Solament als peixos morts els arrossega el corrent del riu.


Jornades com les d'avui refermen el nostre compromís per l'educació transformadora i ens il·lusiona. Sabem que l'educació sense recursos està tocada però sense il·lusió queda enfonsada. Que la nostra il·lusió sigui  el malson dels ministres i de les conselleres de torn.

Moltes gràcies Miguel Angel.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.