26 de maig 2015

COMIAT COM A REGIDOR EN EL PLE MUNICIPAL DE L'HOSPITALET


Alcaldessa, regidors, regidores, amics i companys de feina que heu volgut compartir aquest darrer ple del mandat. A tots vosaltres i al conjunt de la ciutadania  us vull agrair l’oportunitat que he tingut aquests anys com regidor de l’Ajuntament de viure la política, de treballar pel bé comú, des d’una institució pública.
Des de que tinc consciència sempre m’ha interessat transformar, donar la volta d’allò que no m’agradava, des d’una crítica constructiva, des d’una crítica sempre acompanyada de proposta alternativa. Fins el 2003 ho havia fet des de l’Agrupament Escolta, primer Canigó i després Arrels, des de l’escola Sant Jaume, des de la campanya contra la Otan, contra el deute extern, contra la Guerra de l’Iraq o a favor del 0,7, des de la Fundació Akwaba, des de la cooperació amb la Costa d’Ivori o des de l’acollida als nous veïns i veïnes que arribaven a la ciutat d’arreu del món, des de la Comissió d’Entitats tot construint el Pla Integral de Collblanc-La Torrassa, des de la Festa de la Diversitat o des de la Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament. 
I a partir del 2003 també he intentat transformar la ciutat amb els mateixos valors, però aquest cop des de la institució, des de l’ajuntament. He aprés molt, he intentat treballar al màxim i m’he omplert de noves experiències i de la saviesa de la gent amb la que he compartit xarxa. Recordo en la primera etapa a la regidoria de Medi Ambient els plans directors d’Educació Ambiental i de la Bicicleta i el Consell de la Sostenibilitat. I aquests darrers 8 anys des de la regidoria d’Educació vull esmentar el treball fet a les bressols, l’escola de música, els plans educatius d’entorn, l’aprenentatge servei, la batalla per aconseguir nous equipaments per a les escoles, l’escola de segona oportunitat, l’extensió de l’ús social del català a través del CNL i molts més projectes.
Confesso que m’he enriquit molt i no parlo de bens materials. Malgrat el tòpic, malgrat la crítica fàcil, malgrat els telenotícies, no tots els polítics, ni tan sols la majoria, ni tan sol una bona part hem robat o som corruptes. Acabo la meva etapa de regidor tal com vaig començar, no tinc ni més propietats que l’única que tenia compartida ni tampoc més diners, continuo sense cotxe i viatjant en bus, vestint igual, amb els mateixos amics i afortunadament amb alguns més que he conegut aquests anys.

Aquesta riquesa que ara tinc és fruit de les experiències viscudes amb la gent. Per això estic molt agraït al conjunt de la Comunitat Educativa perquè perquè soc molt conscient que la feina feta ha estat una tasca col·lectiva que no depèn d’un sol grup de persones i molt menys de qui sigui el regidor. Hem fet un bon treball col·lectiu que ens ha enfortit a tots, que ha creat una xarxa potent i difícil de desmantellar. La complicitat de les entitats educatives i socials, escoles, instituts i els treballadors i treballadores municipals i externs ho han fet possible. Per això estic convençut que la gent de l’Educació de l’Hospitalet serà forta per demanar que les polítiques endegades els darrers setze anys es mantinguin en l’essencial i es millorin, per demanar que l’ajuntament mantingui la prioritat per l’educació, que mantingui l’esforç inversor i la convicció que la nostra és una Ciutat Educadora que reconeix que l’educació és el millor instrument per aconseguir la cohesió social i donar les mateixes oportunitats de present i de futur a tothom.

Tot això ho han demanat recentment quasi 400 persones representatives de la ciutat a través del manifest en defensa de les polítiques municipals d’educació i cohesió social fetes fins ara. Vull agrair el manifest a les quatre persones que han estat l’ànima, els seus principals impulsors, a l’Enric Roldán, a l’Ernesto Sánchez, a la Montse Zaera i al Pep Vallecillos. I també vull agrair a l’alcaldessa que l’hagi assumit com a candidata a l’alcaldia i que el pugui desenvolupar en el proper mandat.
Finalment vull comentar tres qüestions, tres modestos consells que a mi sempre m’han funcionat i que us recomano als que tindreu a partir del proper dia 13 de juny la responsabilitat de representar la ciutadania i de governar la ciutat. El primer va per a qui faci d’oposició: no visqueu l’experiència associativa prèvia de les persones que seran regidors o regidores de govern com una dificultat o fins i tot com una oportunitat per criticar l’adversari polític o de buscar-li tres peus al gat amb estranyes connexions. Visqueu aquest fet com una riquesa personal que es pot posar al servei del conjunt de la ciutadania i com a una mostra que es pot fer política pel bé comú des de molts espais diferents als institucionals.

La segona qüestió: comentar que la ciutadania acaba castigant als que la volen utilitzar en temes sensibles i em refereixo a la convivència. Castiga als que no els importa trencar la convivència per uns quants vots, castiga tant als que ho pensen de debò com els que els intenten imitar. Prova d'això els resultats electorals a l'Hospitalet i al conjunt de Catalunya.
I la tercera i darrera qüestió és un fet que jo he intentat practicar amb el llegat que em va deixar la Montserrat Company i a la que vull fer un reconeixement públic i agrair molt la seva visió educativa en projectes que hem mantingut amb l’esperit originari i dimensionat tot el que hem pogut. Alguns d'aquests han estat les bressols municipals (de 2 a 6), l’escola de música (de 300 a 1400 alumnes) o els plans educatius d’entorn (de 0,2 a 0,6 M€ de pressupost). Cal posar en valor allò que s’hagi fet abans que tu arribis a una responsabilitat, millorar-ho, dimensionar-ho, canviar lògicament allò que no funcioni, també crear nous projectes, però mai oblidar les històries personals o col·lectives. Acumular experiències és la base d’un bon treball.

Experiències que agraeixo a la gent amb la que he compartit grup municipal d'ICV-EUiA aquests mandats: Pep, Toni, Montserrat, Manel, Ivan, David, Ana, Alfons i molt especialment l’Alícia i el Josep Maria. A tota la gent amb la que he compartit la regidoria. No els puc citar tots, però vull nomenar de forma especial a la Neus, la Jose, el Manel, el Pep, la Tresa i tanta i tanta gent: els joseps maries, les núries, annes, maria joses, Pere, Luis, Blanca, Ricard, Germán, Cati... (perdó pels que em deixo).  Agraïment també als companys i companyes amb els que he compartit govern que vull singularitzar amb un agraïment a l’alcaldessa per haver posat l’educació en el centre de l’acció del conjunt del govern.
I acabo, ara si, tal com he començat, agraint a tots vosaltres aquests dotze anys de feliç compromís polític tot afegint una disculpa pels errors o els oblits comesos. Tanco una etapa com a regidor i qui sap quina etapa comença ara. L’únic que sé segur és que seguiré treballant pel bé comú d’aquesta ciutat.

Moltes gràcies.

2 comentaris:

  1. Des del País Valencià, volia fer un reconeixement al Lluís Esteve. El vaig conéixer arran d'eixa gran aposta social i educativa que és l'Aprenentatge-Servei. Per a mi (i molta més gent a tota Espanya) L'Hospitalet i el Lluís són referents en esta matèria i, en el moment d'acomiadar-se com a responsable polític, és de justícia felicitar-lo per tota la tasca realitzada. Estic segur que Lluís continuarà treballant per la transformació progressista de la nostra societat i desitge que L'Hospitalet continue sent la ciutat on milers de joves i xiquets aprenen fent un servei a la seua comunitat.

    Ximo Cádiz.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Ximo per les teves paraules. Saps que aquests projectes si es fan grans és perquè hi ha equips que ho fan possible. Moltes gràcies a tu tb per tot el que esteu fent per l'ApS. Felicitats al País Valencià pel tomb polític. Molta sort. Una abraçada molt forta.

      Elimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.